Meny
Varje dag sker massor av insatser runt om i landet för att öka den digitala delaktigheten. På medborgarkontor, bibliotek, träffpunkter och andra mötesplatser arbetar vägledare med att underlätta den digitala vardagen för alla. Sedan 2014 har Digidel samordnat eMedborgarveckan för att synliggöra och sprida olika arbetssätt för att öka den digitala delaktigheten med fokus på samhällets e-tjänster.
I år kör vi eMedborgarveckan för nionde gången och programmet är lika fylligt som innan pandemin! Här beskriver vi ett litet urval av allt som händer under veckan. Du som vill se alla aktiviteter kan besöka kampanjkartan här på webben.
→ Karta med alla aktiviteter under eMedborgarveckan 2022
Den 11/10 kl. 17.30-19 i Kommunhuset bjuder Vaxholms stad in till en medborgardialog gällande kommunens e-tjänster och annat digitalt stöd. Vi önskar medborgarnas synpunkter kring frågor om kommunens digitala utveckling ex:
– Hur kan vi förbättra våra e-tjänster?
– Vilka e-tjänster eller annat digitalt stöd saknas?
– Hur ser framtidens “”digitala Vaxholm” ut? Och vad behövs för att nå dit?
→ Läs mer
En stor eloge till Borås stad som arbetar med sina Mötesplatser för seniorer och arrangerar 50 olika aktiviteter under veckan! Bland annat erbjuds teknik drop-in där besökarna får stöd i att använda surfplattor och mobiltelefoner. Många träffar är del av ordinarie verksamhet men just under eMedborgarveckan har många mötesplatser extra föreläsningar.
→ Se inspirerande program i Borås Stad.
Studiefrämjandet kommer till Skinnskattebergs bibliotek med en skyttesimulator. Kom och prova digital älgjakt! Till jakten bjuds det på kaffe och korv med bröd.
→ Läs mer
Vi visar välfärdsteknik som ger stöd inom vård och omsorg – men också i hemmet. Kom och känn och kläm på nya generationens hjälpmedel. Bland annat trygghetslarm med GPS, spisvakt, läkemedelsgivare, sängar som kan formas till stolar, AI-assistenter, robotduschar och bibliotekets e-tjänster.
→ Läs mer
Det finns ett utställningsmaterial med 6 olika posters (på svenska) som bibliotek kan använda som en utställning för att lyfta frågor om integritet, säkerhet och digitalt välmående. Under hela eMedborgarveckan kan man se utställningen på Tranemo bibliotek i mörka galleriet.
→ Läs mer om utställningen the glassroom – misinformation edition
→ Läs mer om den svenska versionen
Är du intresserad av att programmera? Lär dig att programmera en robot och ge den instruktioner, med
hjälp av ledare från Kosmosklubben. Passar barn i åldern 7-12 år.
→ Läs mer
För tredje året i rad producerar Götabiblioteken podden – Tänk säkert på östgötska. I år träffar Christel Valsinger olika experter inom området säkerhet.
→ Lyssna på Tänk säkert på östgötska
Vad är Ystadsförslaget och hur fungerar det? Hur felanmäler jag en gatlykta som är trasig? Hur går det till att söka bygglov? Digitaliseringsstrateg Ulf Wedberg kommer till Stadsbiblioteket och berättar om kommunens digitala tjänster och visar hur de fungerar.
→ Läs mer
Under veckan arrangeras även flera öppna kunskapswebbinarier. Här är hela listan:
08:45-09:45
Jag vill vara digital men jag kan inte – skapa digitalisering för alla
Ofrivilligt digitalt utanförskap kan skapas av bristande bredbandsutbyggnad, brist på rätten till BankID och andra infrastrukturella skillnader. Seminariet belyser problematiken och pekar på lösningar. Arrangeras av SKR.
12:00-12:45
Nyfiken på DigidelCenter eller Digidel?
Zoomlunch med Norrtälje DigidelCenter, en timme innan deras invigning!
På plats är även Terese Raymond, nationell samordnare för Digidel. Välkommen!
→ Klicka här för att komma till zoomlunch (öppnar kl 11:45)
08:00-08:40
DigiSen – så blir seniorer mer involverade i digitaliseringen!
Zoomfrukost med Stefan Johansson (Begripsam) som berättar om projektet med PRO där seniorer bland annat utvärderar befintliga tjänster ur ett användarperspektiv. Vi pratar även om hur design kan användas till att få fler att bli digitalt delaktiga. Välkommen! Arrangeras av Digidel.
→ Klicka här för att komma till zoomfrukost (öppnar kl 07:45)
08:45-09:45
Trainstation – att använda digitalisering för att öka inkluderingen i samhället
Trainstation i Örebro rustar genom nya digitaliseringsförmågor personer som lever i ett ekonomiskt, socialt eller kulturellt utanförskap. Ta del av deras arbete. Arrangeras av SKR.
09:00-10:00
Svenskarna och Internet 2022
År 2022 använder fler svenskar än någonsin nätets tjänster dagligen i sin vardag. Även om mycket är gemensamt för alla ser det digitala livet olika ut för olika människor. Svenskarna och internet är en undersökning som bidrar med fakta och insikter om hur användningen av internet i Sverige utvecklas. Arrangeras av Internetstiftelsen
→ Se presentationen (live) på YouTube
13:00-14:30
Erfarenhetsutbyte om digital inkludering
För dig som arbetar på mötesplatser för seniorer och som vill få inspiration till digitala arbetssätt och aktiviteter. Arrangeras av Kompetenscenter välfärdsteknik på SKR.
08:00-08:40
Rättviks resa mot digital delaktighet – från teknikcoacher till digitaliseringstrategi
Zoomfrukost med Sara Hansson, IT-strateg på Rättviks kommun, som berättar om hur Rättviks kommun, steg-för-steg, har utvecklat sitt arbete med digital delaktighet. Arrangeras av Digidel.
→ Klicka här för att komma till zoomfrukost (öppnar kl 07:45)
08:45-09:45
På väg mot Nära vård – men kan förutfattade meningar vara ett hinder
När det gäller utvecklingen med en åldrande befolkning och ökat antal personer med kognitiva sjukdomar och demenssjukdomar har det pratats mycket om digitaliseringens möjligheter. Varför finns det då så få tjänster och produkter som riktar sig till den målgruppen? Vad händer när man tillfrågar en grupp som traditionellt sett inte varit medräknad? Arrangeras av SKR.
18:00-20:00
Bli delaktig på nätet – om utmaningar och möjligheter
En föreläsning med Stefan Johansson (Begripsam) om utmaningar, möjligheter och visionen att alla ska kunna ta del av utbudet på nätet. Arrangeras av Infoteket Region Uppsala.
08:45 – 09:45
Digitala samhällshinder – Bibliotekens roll som lösningsaktör
Om människans möte med teknik i det digitala samhället och hur vi tillsammans kan underlätta det mötet. Bland annat bibliotekens viktiga roll. Arrangeras av SKR.
18:00-19:00
Barn och ungas liv på sociala medier och internet
Henrik Pallin är socionom och kurator med fokus på barn och ungas liv på sociala medier och internet. Föreläsningen vänder sig till såväl föräldrar, som vuxna som arbetar med barn och unga.
→ Anmälan till seminarie genom att e-posta digidel@rattvik.se
10:30-12:00
Vill du veta hur du kan skydda dig om bedragare på nätet?
Välkommen till Motala bibliotek där Annika Öhmark från Polisen i Linköping kommer att hålla i en föreläsning kring hur man kan skydda sig mot olika typer av bedrägeri. Föreläsningen sänds live på Götabibliotekens YouTube-kanal.
→ Länk till Götabibliotekens YouTube-kanal
10:30-12:30
Säker som digital idag
Digitalt event om säkerhet på Internet, där du av IT-säkerhetsspecialister, polis med flera får lära dig hur du kan dra nytta av internet och hur du blir en säkrare internetanvändare. Arrangeras av Internetstiftelsen i samarbete med Digitalidag.
15:00-16:30
Digitalidag, tillsammans för ett digitalt inkluderat samhälle för alla
Sändningen börjar med en föreläsning om säkerhet på nätet. Jan Olsson, en av Europas ledande experter på bedrägerier och cyberkriminalitet, ger många smarta tips och råd. Efter det berättar Johan Henrikson (VD på Freja eID) om den extra trygghet som Freja eID skapat. Arrangeras av Freja eID.